כלוב של זהב

קובי אוז, טיפקס, כתב בשירו "כלוב של זהב":
"ציפור בכלוב של זהב / היא רואה יש דרור/ על הצמרת
לפעמים חולמת על שמיים / לפעמים נרדמת מכאב
לפעמים היא שרה על החופש / לפעמים שותקת מהלב"

לפני שנים הגיע אליי לטיפול בחור כבן 30, נשוי ואב לשני ילדים קטנים. הוא תאר חיים שעל פניו היו צריכים להחוות על ידו כמאושרים: אוהב את אשתו ואת ילדיו, עובד בהייטק וזמן קצר לפני כן רכש דירה במודיעין. למרות זאת הוא תאר שבכל בוקר הוא מתקשה לקום, נוסע בלב כבד למקום עבודתו, לחוץ במהלך היום ועוסק במשימות שאינן מעניינות אותו. במהלך היום מחכה לסוף היום, אך כשהוא חוזר הביתה, נשארת איתו עננה אפורה בדמות מחשבות מטרידות על העבודה למחרת.

איש עסקים רציני, מוקף בעושר אך נראה מתוסכל
הוא הרגיש במלכוד. מצד אחד היה ברור לו שאינו אוהב את תחום עיסוקו, מצד שני הוא הרוויח משכורת מצוינת, היה טוב בעבודתו, עבד בסביבת עבודה נוחה ומפנקת והייתה לו מחויבות לפרנס את משפחתו. הוא הרגיש שהוא נמצא ב"כלוב של זהב", מונח שפרושו להיות במקום מצומצם אבל מוגן, מקום שאפשר גם לתאר כאומללות נוחה. חרדה מהלא נודע גורמת לעיתים להעדיף להישאר בסבל המוכר והידוע מאשר להתמודד עם מציאות חדשה שאינה ברורה דיה.

משרה בחברה נחשבת, הכוללת משכורת ותנאים אטרקטיביים, יכולה למנוע מאנשים מוכשרים לעזוב לטובת קריירה אחרת מספקת יותר. עצם המחשבה של ויתור על אורח החיים שאליו התרגל עלולה לכבול אותו לעבודתו, בזמן שהוא חולם על שינוי בתחום עיסוקו או בתחום חדש. כמו הציפור בשירו של קובי עוז, הבחור מצא עצמו כלוא, ומחוץ לכלוב המוכר והידוע ראה דרור, חופש, שלא ידע עדיין להגדירו.

בנוסף לתנאי שכר טובים ולנוחות ישנם גורמים נוספים לתחושת "כלוב הזהב" בעבודה:
1. קושי להתחיל שוב מההתחלה. כלומר, לצבור כישורים מתאימים לתחום העיסוק החדש, לחפש מקום עבודה חדש, ולרדת בסולם הדרגות.
2. חיים לאורך זמן בתסכול, חוסר סיפוק, עניין ומוטיבציה בעבודה שואבים אנרגיות רבות, ומכאן שלא נשארים כוחות רבים לחיפוש והתחלה חדשים.
3. עלולה להתפתח תחושת דיכאון מהמצב, אשר משפיעה לרעה גם על ההערכה העצמית של האדם, ומכאן מתפתחת תחושה של חוסר מסוגלות לצאת מהמצב או תחושה שאני לא שווה מספיק ולכן לא מגיע לי.

בכל אחד מאיתנו מתעוררת לעיתים תחושת כלא פנימי (בין שבקריירה ובין שבתחומים אחרים). אך בידינו חופש הבחירה, החופש להתבונן ולבחון את המצב ולבחור את המתאים לנו. קיימת משמעות לעצם הבחירה עצמה, גם אם בסופו של תהליך נבחר להישאר במקום בו אנו נמצאים או לבצע שינויים מינוריים בלבד. יתכן מצב שבתוך תהליך הבחירה התחושה האישית כלפי מקום העבודה תשתנה וכתוצאה מכך יקטן הצורך בשינוי במציאות, במקום העבודה.

אם החלטתם לצאת לדרך חדשה חשוב להקדיש זמן ומשאבים משמעותיים לבחינה, תכנון וביצוע של השינוי. זהו מסע ארוך טווח שחופן בתוכו גם סיכונים וקשיים וחשוב שיעשה בזהירות ראויה. העמיקו את ההיכרות עם עצמכם. היכרות עם מה שמעורר בכם עניין וסיפוק אמתיים, עם החוזקות, החולשות, סדרי העדיפויות והערכים שלכם. בחנו את הדרך שעשיתם עד כה, זאת כדי שלא תחזרו שוב על אותם דפוסים מהעבר שלא קידמו אתכם. הגדירו בפירוט מה המקום שאליו הייתם רוצים להגיע, בחנו לעומק מהם הצעדים הקונקרטיים שידרשו כדי להגיע לשם ומה המשמעויות הכלכליות והמשפחתיות הנובעות מכך.

יש ערך להיעזר בפסיכולוג בתהליך משמעותי שכזה. בהבנה לעומק של הקושי, בבחינת אפשרויות הבחירה ומשמעותן ובליווי ותמיכה כאשר מחליטים על שינוי. בדוגמה לעיל, לאחר תקופה ארוכה, המטופל הבין שיצירתיות ועבודה עם אנשים הם המוקדים המשמעותיים ביותר עבורו. הוא בחר לצאת מ"כלוב הזהב", לסיים את עבודתו בתחום ההייטק והחל בתהליך של הסבה מקצועית לתחום העיצוב.