דכדוך או דיכאון - איך מבדילים וכיצד מתמודדים?

המונח "דיכאון" נמצא בשימוש יומיומי ומתאר תחושת דכדוך זמנית שאנשים רבים חווים לעיתים. כולנו נתקלים במהלך חיינו באירועים לא נעימים (כגון: ריב עם אדם קרוב, כישלון במבחן, פיטורין) או תחושות פנימיות שליליות (כגון: האשמה עצמית, כישלון), אשר טבעי ונורמלי שיעוררו בנו תחושת עצבות ודכדוך. לרוב נוכל להתמודד עם מצבים אלה, נפעל לשינוי רצוי ותחושת העצבות תהיה זמנית ותחלוף. אלה מצבי חיים רגילים ונורמטיביים שמופיעים בחיי כולנו.

לעומת זאת לדיכאון הקליני מאפיינים שונים והוא נחלק לשני סוגים עיקריים בעלי עוצמה שונה:
"דיכאון מג'ורי" הוא מצב המשבש את איכות החיים ויכולת התפקוד של הסובלים בו באופן משמעותי ולאורך זמן. נראה סבל ופגיעה בתפקוד החברתי, התעסוקתי, או בתפקוד חשוב אחר.

אדם יושב על ספסל לבד, עם הבעה עצובה
זו אינה עצבות זמנית או מצב חולף, וללא טיפול הולם עלולים הסימפטומים להימשך שבועות, חודשים ואף שנים.

הסימפטומים הבאים מאפיינים את הסובלים מ"דיכאון מג'ורי" (לא בהכרח מופיעים כולם):
- מצב רוח מדוכדך רוב היום, כמעט כל יום
- הפחתה משמעותית בעניין והנאה בכל או כמעט בכל הפעילויות השגרתיות, רוב היום כמעט כל יום
- הפחתה משמעותית במשקל ללא עשיית דיאטה או שינויים תכופים בתיאבון
- פגיעה בשינה, הפחתה או הגברה של שעות השינה כמעט בכל יום
- אי שקט מוטורי או פאסיביות וכבדות מוטורית
- לאות או אובדן אנרגיה כמעט בכל יום
- תחושות חוסר ערך או אשמה
- פגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז והקשב או הססנות מוגברת בקבלת החלטות
- מחשבות חוזרות ונשנות על מוות או מחשבות אובדניות

"דיסתימיה" הוא סוג שני של דיכאון קליני, אשר חמור פחות מ"הדיכאון המג'ורי". במצב זה קיימים סימפטומים כרוניים וארוכי טווח, אשר מצד אחד אינם פוגעים בתפקוד בצורה כה חמורה כמו במקרה של "דיכאון מג'ורי", אך מצד שני, גורמים לסבל. אדם עם "דיסתימיה" לרוב ממשיך לשדר עסקים כרגיל, הוא לא יחשוב בהכרח שכדאי לפנות לטיפול, ואנשים סביבו לא יבינו תמיד עד כמה הוא סובל.

הקריטריונים דומים למדי ל"דיכאון מג'ורי", אבל מתונים יותר וממושכים על פני זמן. הסימפטומים כוללים מצב רוח מדוכדך במשך רוב היום ובמשך שנתיים לפחות, וכן מאפיינים כגון ירידה בתיאבון או אכילת יתר, אי שינה או שינה מוגזמת, אנרגיה נמוכה, ביטחון עצמי נמוך, קושי להתרכז ולקבל החלטות, ותחושת חוסר אונים.

בדיכאון קליני ניתן לטפל באופן יעיל עם אפשרות לשיפור משמעותי בחייו של האדם. לצערי, פעמים רבות קשיים נפשיים נתפסים כחולשה או מעוררים בושה, ואנשים נמנעים מלפנות לעזרה. חשוב לקבל עזרה מקצועית כאשר הסימפטומים של הדיכאון מופיעים ללא סיבה מקדימה ברורה, כאשר התגובות הרגשיות באות בעוצמה שאינה מוסברת על ידי אירועי החיים וכאשר הסימפטומים מפריעים לתפקוד היומיומי לאורך זמן. כאשר האדם חווה מחשבות אובדניות חייבים לפנות לעזרה באופן מיידי.

לפעמים לא בטוחים ומתלבטים, האם תחושות הדיכאון חמורות דיין ודורשות עזרה מקצועית או שהן זמניות, טבעיות וניתן להתמודד איתן באופן עצמאי. לדעתי, אם קיימת התלבטות כדאי להתלבט יחד עם איש מקצוע מתאים. ניתן להקל הן את עוצמת התחושות והן את משכן. הטיפולים האפקטיביים בדיכאון יהיו טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי או שילוב של שניהם, כאשר שילוב של התערבות פסיכולוגית ותרופתית נותנים את המענה הטוב ביותר עבור מרבית הסובלים מדיכאון. הכתובת המתאימה לקבלת חוות דעת ומתן טיפול הם פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים ולעיתים רופאי המשפחה.