משבר גיל ה-40
משבר גיל ה-40, הנקרא גם משבר אמצע החיים, פוקד גברים ונשים רבים סביב שנות ה-40 לחייהם. זוהי תקופה בה מרגישים לעיתים כי הנעורים חלפו והזקנה נמצאת בעתיד הלא רחוק. המילה "משבר" מציינת תקופה של קושי משמעותי, המתבטא לעיתים בדיכאון, חרטה, פספוס, כישלון, רצון להרגיש שוב צעירים ורצון לחפש מטרה חדשה.
תקופה זו בחיים מתאפיינת בהתרחשויות משמעותיות בסביבתו של האדם:
פעמים רבות הושגו המטרות העיקריות המצופות. כגון: נישואין, רכישת דירה, הולדת ילדים, לימודים ובניית קריירה.
הגוף מתחיל לתת את אותותיו יותר מאשר בעבר.
הילדים גדלו ופחות זקוקים להוריהם, חלקם גם עזב את הקן.
ההורים (של חווה המשבר) פחות עצמאיים וזקוקים ליותר טיפול והשגחה. לעיתים אחד או שני ההורים נפטרים.
למרות שלכולנו יש את הידיעה כבר מילדות שהגענו לחיים לזמן קצוב בלבד, בתקופת אמצע החיים הידיעה הזו הופכת להבנה מוחשית של הזמן המוגבל. אנו מבינים שעברנו כמחצית מחיינו ושפרק זמן דומה נשאר לנו. לכך מצטרפת ההבנה כי סביר גם שבריאותינו תתרופף עם השנים.
בחירות משמעותיות נעשו בדרך כלל בשנות ה-20. נקודת המבט והניסיון בגיל זה מושפעים לרוב מציפיות שהוטמעו בנו בילדותנו מהמשפחה בה גדלנו. בשנות ה-40 לחיינו ייתכן ונקודת המבט שלנו השתנתה בחלק מהתחומים וניתן גם לעצור ולבחון את הדרך בה בחרנו. כתוצאה מכך עלולות להתעורר תחושות של חוסר שביעות רצון, חוסר סיפוק וחרטה בתחומים השונים:
קריירה – עד כמה העבודה מספקת פרנסה ועד כמה מעניינת ומספקת עבורי? האם הייתי בוחר היום שוב את אותו מקצוע?
זוגיות – עד כמה הבחירה בבן/בת הזוג הייתה בחירה חופשית ועד כמה הושפעה מנסיבות התקופה? עד כמה הזוגיות כיום מספקת עבורי? האם התנסיתי באופן מספק במערכות יחסים אחרות?
הורות – עד כמה ההורות שגיבשתי מול ילדיי הביאה לתוצאות להן קיוויתי? עד כמה הקשר שיש לי כיום עם ילדיי טוב ועד כמה הייתי רוצה שיהיה אחרת?
מקום מגורים – עד כמה בחירת מקום המגורים טובה עבורי ועד כמה תואמת את שאיפותיי בעבר ובהווה?
ישנם אנשים המנסים להתמודד עם המשבר על ידי רכישת מוצרים יוצאי דופן כגון תכשיטים ומכוניות ספורט, תשומת לב מיוחדת למראה חיצוני, פנייה להתערבויות קוסמטיות וניתוחים פלסטיים, חיפוש מערכת יחסים עם בן/בת זוג צעירים יותר ועיסוק רב בתחביבים. לעיתים פתרונות אלה עוזרים לזמן מה, אך בדרך כלל הם לא יהוו שינוי משמעותי וקבוע לאורך זמן. לעיתים אנשים יפנו אף לפתרונות מזיקים כגון שתייה מרובה של אלכוהול ושימוש בסמים.
חשוב לזכור שהמחשבות והתחושות שהוזכרו מאפיינות אנשים רבים בתקופה זו של חייהם. יחד עם הקושי ניתן גם להתייחס לתקופה זו כהזדמנות לשינוי ובנייה של המשך החיים תוך מתן מקום רב יותר לרצונות ולשאיפות האישיים. לשם כך כדאי לבחון באילו תחומים אנו חווים את הקושי, עד כמה הקושי נקודתי או גורף, מה היינו רוצים שיהיה אחרת, מה נדרש כדי להשיג זאת, אילו מחירים עלינו לשלם (לדוגמה, פגיעה בפרנסה כאשר מדובר בשינויי בקריירה או פגיעה במשפחה, כאשר מדובר בנושא הזוגי) והאם המחיר שווה את הרווח הצפוי.
לעיתים מספיקים שינויים קטנים, אשר ניתן לשלב עם הקיים בחיינו. לדוגמה, מציאת תחומי עניין חדשים, בילויים זוגיים חדשים וניווט הקריירה לאזורים מעט שונים אך הקשורים לתחום העיסוק הנוכחי.
לעיתים נדרש שינוי יותר מעמיק של חיפוש דרך חדשה. שינוי מסוג זה אפשרי, אך כמובן שקשה יותר לביצוע וההשלכות שלו כבדות יותר. לפני החלטות מסוג שכזה חשוב מאוד להשקיע מחשבה, להתייעץ עם בן משפחה או חבר קרוב ובמידת הצורך להיעזר באיש מקצוע. זאת כדי להבין ממה נובע הקושי, מה אנו מחפשים, מה הדרך המתאימה ומה ההשלכות לכך.
לסיכום, אומנם משבר אמצע החיים שכיח אך אינו פשוט להתמודדות. כדי ליצור שינוי מיטיב חשוב להקדיש זמן לגיבוש החלטה מושכלת תוך ראיית התמונה הרחבה ומשמעות הצעדים.